eco farming logo

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Εορτολόγιο

Ρολόι (Ελλάδα)

Home Νέα - Ειδήσεις - Δραστηριότητες Δ.Σ.
Νέα-Δραστηριότητες
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 11:54Αθήνα  01 Ιουνίου 2020

Αρ. Πρωτ. 6103/20Η θέση μας για την κρατική χρηματοδότηση της AEGEAN


Σε συνέχεια προηγούμενης Ανακοίνωσής μας, η οποία προηγήθηκε της εξαγγελίας των μέτρων της κυβέρνησης για τις αερομεταφορές, δηλώνουμε την θέση μας, όσον αφορά την χρηματοδότηση της AEGEAN από την Ελληνική κυβέρνηση.


Δύο είναι τα ερωτήματα τα οποία θα απαντήσουμε. Το πρώτο έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ή μη της χρηματοδότησης αυτής και το δεύτερο με τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησής της. Πρώτα, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν διακατεχόμαστε από εκδικητικές τάσεις κατά της AEGEAN για την κακόβουλη συμπεριφορά της απέναντι στην Ολυμπιακή Αεροπορία με τις συνεχείς καταγγελίες της στην Commission για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και  αθέμιτο ανταγωνισμό, που οδήγησαν τελικά στο κλείσιμο της Ολυμπιακής. Αυτά τα γράψαμε αναλυτικά στην προηγούμενη Ανακοίνωσή μας (www.sae.org.gr) στις 28/5/2020. 


Εκείνο που  προέχει τώρα είναι: 

1. η προστασία των εργαζομένων από τις απειλούμενες απολύσεις στους  οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι  και 

2. η αναγκαιότητα αεροπορικής κάλυψης της τουριστικής κίνησης και της νησιωτικής χώρας με την λειτουργία μιας εγχώριας  εταιρίας, η οποία δυστυχώς για τον ανταγωνισμό είναι μία, μοναδική και μονοπωλιακή και είναι σήμερα η AEGEAN. Μακάρι να δούμε αύριο και άλλες εταιρίες να δραστηριοποιούνται στην χώρα μας προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού.


Με το σκεπτικό αυτό η κρατική στήριξη κρίνεται ως αναπόφευκτη, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (π.χ αγορά μετοχών, εκπροσώπηση  στο Δ.Σ), που θα διασφαλίζουν  τον έλεγχο του κράτους, έτσι ώστε να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι γίνονται τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.


Είναι γνωστό ότι η ΑΕGΕΑΝ ζητά μεν κρατική χρηματοδότηση δίχως, όμως, την ανωτέρω συμμετοχή και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν συμβεί αυτό, θα  πληρώσουν, όπως γίνεται πάντα, τα σπασμένα αύριο οι Έλληνες φορολογούμενοι και τα λεφτά θα κάνουν ακόμη πλουσιότερους τους ήδη πλούσιους μετόχους της. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Aegean(17/3/2020) με θέμα Αποτελέσματα Έτους 2019 (Κάντε κλικ στο σύνδεσμο) «τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €269,4 εκ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €516,9 εκ. ».


Θα είναι, λοιπόν, άνιση μεταχείριση  για τις  υπόλοιπες πληττόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σκάνδαλο, εάν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια μερίσματα που διένειμε στους μετόχους της τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά και την επιλογή της να μην αναζητήσει άλλους τρόπους στήριξης (π.χ. ομόλογα, αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου) με εμφανή στόχο την μεταφορά της ζημιάς στον Έλληνα φορολογούμενο και όχι στους μετόχους.


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ


Τρείς είναι οι εναλλακτικές λύσεις :

Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης να αποτελέσει μετοχικό κεφάλαιο  της AEGEAN. Η τιμή αγοράς της μετοχής να είναι αυτή της 2ας Μαΐου, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια χρημάτων του Δημοσίου από την ανατίμηση της μετοχής, η οποία προήλθε από την ανακοίνωση για κρατική χρηματοδότηση του αερομεταφορέα. Το κράτος μέτοχος θα έχει πλήρη δικαιώματα μετόχου.

Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης να αποτελέσει μακροχρόνιο δάνειο με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς και 

ένας συνδυασμός των ανωτέρω προτάσεων.


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η δανειοδότηση της AEGEAN από τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διότι σε περίπτωση που η AEGEAN δεν μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της στις τράπεζες, τότε θα το πληρώσει το κράτος με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.


Επισημαίνεται ότι και οι τρείς εναλλακτικές επιλογές είναι ρεαλιστικές, αφού :

-η πρώτη - επιλογή αγοράς των μετοχών από το κράτος-εφαρμόσθηκε ήδη από την Γερμανική κυβέρνηση, στη Lufthansa, αλλά με μειωμένα  δικαιώματα του κράτους-μετόχου. Όμως ο Γερμανικός αερομεταφορέας είναι ήδη εμμέσως πλην σαφώς κρατικός.

-η δεύτερη επιλογή - της κρατικής χρηματοδότησης υπό την μορφή μακροπροθέσμου δανείου εφαρμόσθηκε ήδη από την κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας.


Μόνο με αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις και εφόσον όλα τα αναφερόμενα εφαρμοστούν πιστά, διασφαλίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση της AEGEAN, δεν θα αποτελέσει το πρόσχημα, για την μετατροπή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, σε περιουσία των ιδιωτών-μετόχων της AEGEAN.


ΤΟ Δ.Σ  ΣΣ ΕΑΠΑΕ  

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 12:01
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Μάιος 2020 11:49Αθήνα  28 Μαΐου 2020

Αρ.Πρωτ. 6101/20


ΘΕΜΑ : Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ  AEGEAN


Συνεχόμενα δημοσιεύματα φέρουν την Διοίκηση της Ιδιωτικής Αεροπορικής εταιρίας «Aegean», να «πιέζει» την Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση της λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την επιδημία του κορονοϊού, κάτι που δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρώντας το αθέμιτο ανταγωνισμό. Άλλωστε δεν ξεχνάει κανείς τους «αγώνες» που έκανε η AEGEAN κατά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τις συνεχείς καταγγελίες της επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αερομεταφορών στις Βρυξέλες για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω κρατικών ενισχύσεων των Ελληνικών κυβερνήσεων, με απώτερο στόχο το κλείσιμο του Εθνικού Αερομεταφορέα της Χώρας, δηλαδή της Ολυμπιακής Αεροπορίας. 


Σήμερα ζητάει από την φίλα προσκείμενη σε αυτήν κυβέρνηση που είναι εκείνη που έκλεισε την Ολυμπιακή Αεροπορία να επιδοτηθεί, κάτι για το οποίο κατήγγειλε την Ολυμπιακή χρόνια πριν, για να μην κηρύξει πτώχευση επικαλούμενη κρατική επιχορήγηση, αλλά όχι αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, έτσι ώστε με τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων να συνεχίσει την λειτουργία της.


Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η μοναδική μονοπωλιακή αεροπορική εταιρία της Ελλάδος σήμερα η AEGEAN, αδυνατεί να εκτελέσει το πτητικό έργο της παγκόσμιας αναγνωρισμένης Ολυμπιακής Αεροπορίας των 5 ηπείρων και των 7 θαλασσών, το οποίο οραματίστηκε  και έκανε πράξη ο αείμνηστος Αριστοτέλης Ωνάσης και συνέχισε με επιτυχία η Ενιαία Δημόσια και Κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία. Δηλαδή, να μπορεί να πετάει η AEGEAN, όπως πετούσε η Ολυμπιακή Αεροπορία Αμερική, Καναδά, Νότια Αφρική, Ντουμπάι, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Τόκυο και πολλούς άλλους σπουδαίους προορισμούς, τους οποίους πετάνε και εκμεταλλεύονται με μεγάλα κέρδη άλλες μεγάλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και  η σύμμαχος της Αegean Lufthansa στην αεροπορική συμμαχία της Star Alliance, στην οποία ανήκει από το 2009 η AEGEAN.


Θα πρέπει να είμαστε πολύ αιθεροβάμονες για να ζητήσουμε από την σημερινή κυβέρνηση και τον υπουργό της κύριο Χατζηδάκη που έκλεισαν την Ολυμπιακή Αεροπορία αναβίωσή της. Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που η ιδεολογία της ταίριαζε με το όραμα αυτό δεν προχώρησε στην εκπλήρωσή του.


Τα πιστεύω μας είναι τα εξής:


Η κρατική χρηματοδότηση της Aegean θα είναι η δεύτερη χαριστική πράξη προς την Aegean μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και εφόσον δοθεί, πρέπει να έχει σκοπό να προστατέψει τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας ( ήδη από τον Μάρτιο το 70% του προσωπικού της έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα κάνοντας χρήση του σχετικού προγράμματος της κυβέρνησης. ) και όχι την κερδοφορία των Μετόχων της Εταιρείας. Η ενέργεια αυτή δίνει την δυνατότητα στην Διοίκηση της Aegean να αναλογισθεί την εχθρική στάση της απέναντι στην Ολυμπιακή Αεροπορία που σε ανάλογες περιπτώσεις  πρώτο μέλημα της ήταν να την καταγγέλλει συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες ενισχύσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό..


Η χώρα επιβάλλεται για λόγους εθνικού συμφέροντος, κοινωνικής πολιτικής με αεροπορική κάλυψη όλων των νησιών και του σημαντικού της γεωστρατηγικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και επανασύνδεσης των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό των 12 εκατομμυρίων,  να έχει ένα Δημόσιο Εθνικό Αερομεταφορέα, τον ρόλο του οποίου εκτέλεσε με επιτυχία επί δεκαετίες η Ολυμπιακή των 5 Ηπείρων και των 7 θαλασσών. 


Τον ρόλο αυτό δεν μπορεί να τον εκτελέσει καμία Ιδιωτική Αεροπορική Αεροπορία και κανένας φίλα προσκείμενος στις κυβερνήσεις ιδιώτης. Μόνο το κράτος. Αυτή είναι η θέση μας!! Τον λόγο έχει η κυβέρνηση.


Το Δ.Σ. του ΣΣ ΕΑΠΑΕ


  
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 28 Μάιος 2020 11:54
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 23 Μάιος 2020 09:23


AYTH EINAI H ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ENHMEΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ


Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την δημόσια Ανακοίνωση του ΕΦΚΑ    
Προς ΕΦΚΑ για περικοπή σύνταξης Ιουνίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 22 Μάιος 2020 12:49


Αθήνα 22 Μαΐου  2020

Αρ. Πρωτ. 6100/20

Προς 

Τον Διοικητή του ΕΦΚΑ 

Κύριον   Χάλαρη Χρήστο 

Θέμα: Περικοπή κύριας σύνταξης Ιουνίου 2020

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Από χθες το βράδυ δεχόμαστε έντονες  διαμαρτυρίες των μελών μας για πληρωμή μέσω των Τραπεζών μειωμένου ποσού της κύριας σύνταξής του  Ιουνίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης του Ενημερωτικού Σημειώματος πληρωμής της σύνταξης, το οποίο οφείλατε να αναρτήσετε έγκαιρα στο site σας,,  έτσι ώστε να ελέγξει ο συνταξιούχος την ορθότητά του ή μη.


Σε μία περίοδο που οι προσδοκίες των συνταξιούχων είναι αυξημένες  για χορήγηση αναδρομικών, έπειτα από την αναμενόμενη  εντός του Ιουνίου απόφαση του ΣτΕ, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κυρίου Βούρτση  για διόρθωση της επικουρικής σύνταξης του Ιουνίου στις 02/06/2020 και την  χορήγηση αναδρομικών μέχρι τον Οκτώβριο, φαντάζει  κακόγουστο αστείο οι συνταξιούχοι να βλέπουν στα τερματικά των Τραπεζών μειωμένη την κύρια σύνταξή τους.


Οφείλατε με όλον τον σεβασμό όπως ενημερώσατε για την διόρθωση της Επικουρικής Ιουνίου να ενημερώνατε και για την περικοπή μέρους της κύριας σύνταξης Ιουνίου που προηγείται πάντα της πληρωμής της επικουρικής. Γι’αυτό, λοιπόν, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε άμεσα προκειμένου να ενημερώσουμε  και εμείς τα χιλιάδες μέλη μας για:


Τους λόγους  και το ύψος της περικοπής.


Εάν οι πληροφορίες ότι παρακρατήθηκε επιπλέον φόρος ευσταθούν, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, αφού από την Επικουρική παρακρατείται κάθε μήνα φόρος σύμφωνα με το ύψος της. 


Ευελπιστούμε σε άμεση ενημέρωση.


Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


  
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 22 Μάιος 2020 12:53
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 19 Μάιος 2020 15:38


Αθήνα  19/5/2020

Αρ. Πρωτ. 6099/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Στις 12 Μαΐου μας επιδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο με προσωρινή διαταγή παρατείνει την θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας μέχρις ότου εκδοθεί  η απόφαση της εκδίκασης του αιτήματος.


Με την απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί προθεσμία χρόνου προκήρυξης εκλογών για ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και, εφόσον οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέπουν, κάτι που θα εκτιμήσει το Δικαστήριο.


Επισημαίνουμε ότι:  εκλογές δεν επιτρέπονταν να προκηρυχτούν λόγω της παρατεταμένης έξαρσης του κορονοϊού, όπως και, επίσης, συναλλαγές με τις Τράπεζες δεν μπορούσαν να γίνουν με δεδομένο ότι η θητεία του Δ.Σ έχει λήξει από τις 29 Μαρτίου 2020.


Επιπρόσθετα, η εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης για αναβολή των εκλογών της  31ης Μαρτίου  και 1ης Απριλίου είχε εκτελεστεί με την απόφαση του Δ.Σ της 13ης  Μαρτίου 2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε τόσο στο περιοδικό μας, όσο και στο site  www.sae.org.gr του Συνδέσμου μας.


Έτσι,  με την επιλογή αυτή όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα της ομαλής, εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας του Συνδέσμου μας επιλύθηκαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που επιτρέπει στο Δ.Σ να διενεργεί όλες τις απαιτούμενες διαχειριστικές πράξεις για την λειτουργία του και πάντα σύμφωνα με το καταστατικό.


Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν είμαστε ο μοναδικός Σύλλογος, ο οποίος προχώρησε στην επιλογή αυτή. 


Πιστεύουμε, ότι η επιλογή αυτή ήταν μία επιλογή ευθύνης, ωριμότητας και υπευθυνότητας, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί στην πορεία και η οποία επιλογή έβγαλε τον Σύνδεσμό μας από ένα απρόβλεπτο αδιέξοδο.


Επικουρική σύνταξη

Έπειτα από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και το Δελτίο  Τύπου, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο στις 11-05-2020 για αύξηση στις επικουρικές συντάξεις 250.000 συνταξιούχων από τον Ιούλιο 2020 και όπως αυτές αποτυπωθούν στα τερματικά των Τραπεζών στις 2 Ιουνίου 2020 και στα Ενημερωτικά Σημειώματα του ΕΤΕΑΕΠ(Επικουρικού Ταμείου)έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:


Πρώτον, δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά διόρθωση των επικουρικών συντάξεων με απόφαση του ΣτΕ και όχι της κυβέρνησης και ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2019. Το Δικαστήριο αποφάσισε, έπειτα από αγωγές συνταξιούχων και Συλλόγων και η Κυβέρνηση θα εκτελέσει  την απόφαση αυτή, έστω με καθυστέρηση 10 μηνών, με τα αναδρομικά, όμως, αυτά των 10 μηνών σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας(11-5-2020) να καταβάλλονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.


Υπενθυμίζουμε, ότι το ΣτΕ αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2019 να μη δοθούν αναδρομικά από τον Μάϊο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019.


Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διόρθωση της επικουρικής σύνταξης θα την επαναφέρει στα επίπεδα 31-12-2014 ,που είναι σχεδόν τα ίδια με τα επίπεδα Μαΐου 2016 (προ Νόμου Κατρούγκαλου), με εξαίρεση την αφαίρεση συνδρομής συλλόγων και την πρόσθεση της ασθένειας 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού.


Εάν η κυβέρνηση, επίσης, ήταν υπέρ των άλλων αναδρομικών, δηλαδή, των αποφάσεων του ΣτΕ (2287-2290 Ιουνίου 2015) δεν θα ζητούσε από το ΣτΕ να κάνει πιλοτική δίκη στις 10 Γενάρη 2020 και να αποφασίσει πάλι για κάτι που το ίδιο Δικαστήριο είχε κρίνει υπέρ των συνταξιούχων από το 2015. Κάτι ανάλογο έπραξε και η προηγούμενη Κυβέρνηση αρνούμενη επί σειρά ετών να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ, μεταφέροντας τεχνηέντως το πρόβλημα στην σημερινή κυβέρνηση. Με την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ θα ακολουθήσει νεώτερη ενημερωτική ανακοίνωση.


Λειτουργία των γραφείων του ΣΣ ΕΑΠΑΕ

Το  Δ.Σ αποφάσισε να παραταθεί το κλείσιμο μέχρι νεωτέρας των Γραφείων για τα μέλη του για λόγους προστασίας, τόσο των ίδιων, όσο και  της δημόσιας υγείας.  


Από 20/05/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρες 10:00 – 13:00, τα μέλη μας μπορούν να  καλούν στα τηλέφωνα: 210-9218885, 210-9218638,  και το Δ.Σ θα είναι στην διάθεσή τους.


Τονίζουμε, ότι δεν θα επιτραπεί καμία προσέλευση στα Γραφεία. Ζητάμε την κατανόηση όλων σας για να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και υγιείς από την επιδημία αυτή.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,  
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 19 Μάιος 2020 15:44
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 36

feed-image Feed Entries


Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.